Logo De VonBeeldmerk De Von

Prikkelbaar Darm Syndroom behandeling

PDS is een veel voorkomende stoornis van het maagdarmkanaal. Deze darmstoornis is ook bekend als spastische darm of als IBS. De belangrijkste symptomen zijn buikpijn en problemen met de stoelgang. Tevens kunnen er allerlei bijverschijnselen optreden, waaronder vermoeidheid, slaapproblemen of lage rugpijn. Deze klachten kunnen uw leven behoorlijk beheersen. Medicijnen en dieetvoorschriften geven niet altijd het gewenste resultaat. Leven met een spastische dikke darm is geen pretje en wordt vaak door de omgeving te weinig begrepen.

Dr. Peter J. Whorwell, een bekende Engelse internist, begon in 1980 in Manchester met het behandelen van patiënten met een zware vorm van PDS door middel van hypnotherapie. Deze groep reageerde niet op medicatie. In zijn behandeling richtte hij zich op:

  • Lichamelijk herstel van de klachten (pijn en krampvermindering en herstel van de stoelgang)
  • Het vergroten van zelfvertrouwen en stressbestendigheid
  • Emotionele en gedragsmatige aspecten

Hij bemerkte dat 75 tot 80 % van de patiënten verbetering ondervond met behulp van hypnotherapie. Deze verbetering zette door, zelfs nadat de behandeling was afgerond. Het PDS behandelplan wordt sinds 1996 met succes in Nederland toegepast.

Waarom werkt hypnotherapie bij PDS?

Onze darmbewegingen kunnen we niet op een directe manier controleren of beïnvloeden. Dit in tegenstelling tot skeletspieren (armen en benen kunnen we bewust aanspannen en ontspannen). Darmen reageren, net als de rest van het lichaam, op emoties. Bijna iedereen kent wel een aanval van diarree vlak voor een stressvolle gebeurtenis als bijvoorbeeld een examen. Omgekeerd kan lichamelijke pijn (bijvoorbeeld plotselinge kramp van de dikke darm) ons geestelijk welbevinden negatief beïnvloeden; we worden somber of zijn sneller geïrriteerd. Ontspanning heeft een positieve invloed op de darmwerking waardoor ook de opname van voedingsstoffen optimaal kan plaatsvinden. In hypnose kunt u via gedachtebeelden uw maagdarmkanaal direct beïnvloeden. Zo leert u de darmen te stimuleren om opeen natuurlijke en ontspannen manier te werken. Dit maakt hypnotherapie tot een zeer effectieve behandelwijze bij PDS klachten.

De PDS behandeling

De behandeling bestaat uit een intakegesprek en dertien consulten van gemiddeld een uur. Tijdens het eerste gesprek wordt alle voor de therapie noodzakelijke informatie verzameld. De daarop volgende bijeenkomsten werkt u aan het opbouwen van hypnotische vaardigheden om de spanningen en de gevoeligheid van uw dikke darm te verminderen. Ook leert u anders met stressvolle gebeurtenissen om te gaan. Hierdoor zal uw dikke darm minder prikkels te verwerken krijgen, waardoor eventuele verkramping of pijn afneemt. U leert hoe u een gezonde relatie opbouwt met uw maagdarmgebied. Binnen de PDS behandeling is er ruimte voor uw persoonlijke doelen.
Uw actieve betrokkenheid en deelname is tijdens het hele programma heel belangrijk.

Verbetering

Het is niet te voorspellen wanneer u verbetering zult ondervinden. Sommige mensen bemerken dit al na een paar consulten, terwijl anderen er langer over doen. Er zijn ook mensen die langer door willen gaan dan veertien consulten om een bepaald resultaat te vergroten of een bepaald thema nader uit te werken.

Wie komen ervoor behandeling in aanmerking?

Voor behandeling van PDS met komt u in aanmerking wanneer:

  • de symptomen er langer zijn dan drie maanden
  • uw huisarts of specialist de diagnose PDS heeft gesteld (dit om organische afwijking aan de dikke darm uit te sluiten) en u een verwijzing heeft die niet ouder is dan drie maanden.

Het gebruik van medicatie staat de behandeling niet in de weg.

Met deze klachten kunt u zich ook aansluiten bij de PDSB, de belangenvereniging voor mensen met prikkelbare darmen.