Logo De VonBeeldmerk De Von

Natuurgeneeskunde

Natuurgeneeskunde is een erg breed begrip. Het omvat heel veel verschillende vormen van therapie. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze niet universitair gedoceerd worden en dat ze over het algemeen aanspraak doen op het zelfgenezend vermogen wat iedereen van nature al in zich heeft.

Het lichaam is een wonderlijk iets. Het weet precies wat het nodig heeft om gezond te blijven en als we goed naar ons lichaam luisteren zouden we dat ook beseffen.

Als we een bot breken zorgt ons lichaam er voor dat het weer aan elkaar groeit. Dit zonder dat er een dokter voor nodig is om te zeggen dat dat moet. Als het een 'mooie' ongecompliceerde breuk zou zijn en de botdelen ten opzichte van elkaar niet verschoven zouden zijn, zou het perfect genezen. Bij een vleeswond werkt het ook zo. Als je je snijdt groeien de wondoppervlakten weer gewoon aan elkaar vast en blijft er alleen een litteken over.

Voor onze spijsvertering maakt ons lichaam, normaal gesproken precies de goede spijsverteringsenzymen om ons voedsel te verteren. Eiwit splitsende enzymen voor de eiwitten in vlees en peulvruchten. Koolhydraat splitsende enzymen voor de meel- en suiker producten die we eten. Bij een vetrijke maaltijd wordt meer gal afgescheiden om het vet te emulgeren. Hierdoor wordt het verdeeld in kleine bolletjes en kan het goed door het lichaam worden opgenomen.

Helaas in deze moderne tijd gunnen we het ons niet om naar ons lichaam te luisteren en gaan we dus voorbij aan haar behoeften. We krijgen last van maagzuur en andere klachten van onze spijsverteringssysteem. Als we hiervoor naar een arts gaan zal deze niet zeggen dat er rustiger gegeten dient te worden en dat er meer tijd uitgetrokken moet worden voor een maaltijd. Er zal waarschijnlijk een oplossing gezocht worden in de vorm van medicijnen als maagzuurremmers. Als de oorzaak niet wordt weggenomen zal het lichaam steeds meer protesteren en de kans dat er een maagzweer ontstaat wordt steeds groter.

De natuurgeneeskundige zal nagaan hoe het komt dat de klachten zijn ontstaan en wat er aan gedaan kan worden om te voorkomen dat er weer aanleiding is voor het lichaam om te protesteren. Met andere woorden dat het symptomen krijgt van ziekten.

Er zal gezocht worden naar mogelijkheden om de levens stijl en levens visie aan te passen om op die manier de aanleiding van ziekmakende factoren uit te schakelen.