Logo De VonBeeldmerk De Von

EMDR

Eye Movement Desensitisation and Reprocessing

Als supervisor ben ik tegenwoordig werkzaam bij het BivT in Beverwijk. Daarbij begeleid ik collegatherapeuten bij hun opleiding EMDR. Dit is een therapie waarmee vervelende gebeurtenissen en traumatische ervaringen uit het verleden, waar nu in het heden, nog last van ondervonden wordt verwerkt kunnen worden.

Vaak kunnen mensen vervelende ervaringen zelf uitstekend verwerken, bijvoorbeeld door er over te praten of het van zich af schrijven. Andere mensen krijgen slaapproblemen naar aanleiding van zo'n gebeurtenis en liggen nachten lang te draaien en te piekeren. Ook komt het voor dat mensen flashbacks van het voorval krijgen. Mede door het slaapgebrek kunnen problemen dan nog groter worden (of te worden lijken). Op den duur kunnen ook concentratie problemen de kop op steken. Met EMDR kunnen ervaringen verwerkt worden en weer in het juiste perspectief gezet worden.

De techniek

Eye movement is misschien bekent uit de REM slaap. Wanneer mensen dromen gaan de ogen van de dromer heen en weer. Door de oogbewegingen komen de linker en de rechterhersenhelft beide in actie. Algemeen wordt aangenomen dat in deze fase van de slaap gebeurtenissen uit het dagelijks leven worden verwerkt.

De therapeut kan dit op meerdere manieren nabootsen om EMDR toe te passen. Door middel van het volgen van de hand van de therapeut die op ongeveer 30 centimeter voor de ogen van de cliënt heen en weer bewogen wordt, door middel van klikjes op de oren met behulp van een koptelefoon of door dat de therapeut afwisselend op de linker en rechter knie of hand tikt. Dit gebeurt in sets ongeveer een halve tot een hele minuut.

Tijdens de intake worden de problemen in kaart gebracht. Er wordt bekeken of de klacht en de cliënt geschikt zijn om EMDR in te zetten.

De therapie vorm op zich lijkt eenvoudig er wordt vrij weinig bij gesproken. Door de aandacht te richten op datgene wat de pijn veroorzaakt inclusief de daarbij behorende beelden geluiden en geuren en zich daarbij te richten op de bilaterale stimulatie gaat het brein over tot verwerking. Na ieder set oogbewegingen/klikjes of tikjes, stopt de therapeut met de bilaterale stimulatie en vraagt wat er bij de cliënt opkomt, wat er van binnen gebeurt. Dit kunnen gedachten beelden of gevoelens zijn. Soms komen er dingen naar boven waarbij de cliënt geen idee heeft wat het betekent voor het proces maar die daar blijkbaar toch belangrijk voor zijn. Het brein is aan het werk en doet dat op eigen wijze.

Er wordt doorgegaan met de sets bewegingen totdat de spanning van de gebeurtenis verdwenen is en de cliënt met een goed gevoel naar zichzelf in de situatie kan kijken.
Afhankelijk van de klachten zijn een of meerdere sessies EMDR en hypnotherapie nodig.

Als je denkt dat dit iets voor je is kun je berichtje sturen naar vonygmtjipjes@cs.com