Mevr. Y.G.M. Tjipjes - Timmer Agavestraat 1 1561 KE Krommenie
T - 075-628 00 10
E - vonygmtjipjes@cs.com

Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) behandeling

Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS)

Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) is een veel voorkomende stoornis van het maag-darmkanaal. Deze darmstoornis is ook bekend als spastische darm of als IBS. De belangrijkste symptomen zijn buikpijn en problemen met de stoelgang. Tevens kunnen er andere klachten ontstaan, waaronder vermoeidheid, slaapproblemen of lage rugpijn. Deze klachten kunnen uw leven behoorlijk beheersen. Medicijnen en dieetvoorschriften geven niet altijd het gewenste resultaat. Leven met een spastische darm is geen pretje en wordt vaak door de omgeving te weinig begrepen.

Dr. Peter J. Whorwell, een bekende Engelse internist, begon in 1980 in Manchester met het behandelen van patiënten met een zware vorm van PDS doormiddel van hypnotherapie. Deze groep reageerde niet op medicatie. In zijn behandeling richtte hij zich op:

 

 • Lichamelijk herstel van de klachten (pijn en krampvermindering en herstel van de stoelgang)
 • Het vergroten van zelfvertrouwen en stressbestendigheid
 • Emotionele en gedragsmatige aspecten

 

Hij zag dat 75 tot 80 % van de patiënten verbetering ondervond met behulp van hypnotherapie. Deze verbetering zette door, zelfs nadat de behandeling was afgerond. Zijn PDS behandelplan wordt sinds 1996 met succes in Nederland toegepast.

Waarom werkt hypnotherapie bij PDS?

De behandeling bestaat uit meerdere onderdelen, duurt gemiddeld drie maanden en hierin:

 

 • kijken we samen naar uw voedingspatroon en krijgt u advies;
 • krijgt u hypnotherapie;
 • doet u eenvoudige yoga- en ademhalingsoefeningen;
 • krijgt u huiswerk mee;
 • kunnen we EMDR inzetten om onderliggend trauma te verwerken.

 

Tijdens de behandeling werkt u aan het opbouwen van hypnotische vaardigheden om de spanningen en de gevoeligheid van uw dikke darm te verminderen. Ook leert u anders met stressvolle gebeurtenissen om te gaan. Hierdoor zal uw dikke darm minder prikkels te verwerken krijgen, waardoor eventuele verkramping, pijn of andere klachten afnemen. U leert hoe u een gezonde relatie opbouwt met uw maag-darmgebied. Binnen de PDS behandeling is er ruimte voor uw persoonlijke doelen.

Uw actieve betrokkenheid en deelname is tijdens het hele programma is een vereiste. Zo krijgt u bijvoorbeeld huiswerk mee.

Verbetering

Een gemiddelde behandeling duurt drie maanden. Het is niet te voorspellen wanneer u verbetering zult ondervinden. Sommige mensen merken dit al na een paar consulten, terwijl anderen er langer over doen. Er zijn ook mensen die langer door willen gaan dan drie maanden om een bepaald resultaat te vergroten of een bepaald thema nader uit te werken.

Wie komen er in aanmerking voor behandeling?

Voor behandeling van PDS met komt u in aanmerking wanneer:

 

 • de symptomen er langer zijn dan drie maanden;
 • uw huisarts of specialist de diagnose PDS heeft gesteld (dit om organische afwijking aan de dikke darm uit te sluiten) en u een verwijzing heeft die niet ouder is dan drie maanden.
 • Mensen met de Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa kunnen voordeel hebben van deze behandeling.

 

Het gebruik van medicatie staat de behandeling niet in de weg.

Met deze klachten kunt u zich ook aansluiten bij de PDSB, de belangenvereniging voor mensen met Prikkelbaar Darm Syndroom.

Bel voor een afspraak: 075-628 00 10 of mail: vonygmtjipjes@cs.com